Andorra la Vella - město pro shopaholiky

09.09.2015 14:22

Andorra je u nás poměrně neznámá země. Což je škoda. Je tu totiž k vidění spousta věcí na malém prostoru. Malé státy mají jednu velkou výhodu. Protože nemají místo, kumulují se v nich všechny památky a přírodní zajímavosti, stejně jako turisticky využitelné zázemí, pěkně vedle sebe a tak, když je chcete poznat, ušetříte vzácný čas své dovolené a také finanční náklady tím, že vám odpadnou dlouhé přejezdy mezi jednotlivými body vašeho programu. Možná právě pro nedostatek místa vyvolává Andorra dojem, že je v ní všeho víc, než v jiných státech.

Andorra la Vella

Hlavní město Andorra la Vella leží na dně dlouhého úzkého údolí. Město se tak může rozrůstat jen do délky, do šířky není kam. Je to taková velká špageta. Z toho plyne, že když při procházce ulicemi otočíte hlavu doleva nebo doprava, vždycky vidíte hory - lépe řečeno vysoké, většinou zalesněné, kopce. Ty se strmě zvedají hned za posledními domy. K horám to tak nikdy nemáte daleko, někde jen pár metrů. To usnadňuje i orientaci ve městě, kde se prostě nemůžete ztratit. Když to trochu přeženeme, stejně můžete jít jen dopředu a zase zpátky :o)

Andorra la Vella

Nákupy

V centrální - řekněme turistické nákupní části města - je všeho hodně. Určitě je tu nejvíc bank na čtvereční kilometr v Evropě. Pokud si náhodou potřebujete vybrat z bankomatu, nemusíte někam letět přes celé město, po pár metrech chůze kterýmkoliv směrem na nějaký narazíte.

Pochopitelně je tu také hodně obchodů. Táhnou se hustě po obou stranách skoro nekonečné hlavní nákupní ulice Av. Meritxell. Na naše poměry je tu nadprůměrný výskyt zlatnictví a stříbrnictví, optik, parfumérií, specializovaných shopů na alkohol a cigarety, hodinářství a značkových módních obchodů. Ovšem značky, které znáte z našich ulic a kam asi chodíte utrácet své těžce vydělané peníze, tady nehledejte. Tady vládnou Hugo Boss, Diesel, Versace, Lacoste, Gucci a podobní. Další drobný rozdíl proti Česku je v tom, že zatímco doma byste před návštěvou těchto obchodů museli napřed vyloupit banku nebo vyhrát ve Sportce, v Andoře vám stačí váš běžný rozpočet a dokonce i ještě ušetříte. Neméně důležitý rozdíl oproti nákupům "značek" u nás, který ale poznáte až po návratu domů, je ten, že dovezené věci nevypadají po druhém vyprání jako byste je zdědili po starším sourozenci, který je už pár let nosil.

Levnější než u nás je i alkohol a tabákové výrobky. Levných cigaret tu ale využívají hlavně místní. Občas nám připadalo, že tady kouří snad všichni. Nikde jinde v Evropě jsme neviděli chodit po ulicích tolik lidí se zapálenou cigaretou jako tady. Asi tím - v zájmu udržení rovnováhy systému zdravotnictví - kompenzují pozitivní dopady čistého vysokohorského vzduchu, který tam musí, chudáci, dýchat :o)

To všechno díky tomu, že v Andoře je DPH jen ve výši 4,5%, není tu spotřební daň a jen velmi nízká daň z příjmu. Vagón zásob si domů ale stejně neodvezete. Jednak budete limitovaní váhou zavazadel v letadle, a jednak tím, že andorští celníci na výstupu kontrolují, jestli nevezete víc, než je povoleno. Na tento bod programu při překračování hranic už jsme za poslední roky zapomněli.

I pokud nakupování nesnášíte (a zvlášť o dovolené) - tak jako já - v tomto případě se vyplatí udělat výjimku a investovat jeden půl den, protože slovy Dr. Lazaruse: "Při Grabtharově kladivu, to jsou ale ceny!"

nákupy v Andorra la Vella

Co dál v hlavním městě

Nákupní horečku můžete zchladit v relaxačním centru Caldea. Je to něco mezi aquaparkem a lázněmi, kde je vnitřní a venkovní bazén, sekce s malými bazénky vypadající jako římské lázně a další relaxační a vodní vymoženosti. Každopádně ale pohled, kdy vyplavete spojovacím tunelem do venkovního bazénu a všude kolem vás jsou vysoké hory, je naprosto jedinečný. Přesně vzato je Caldea už ve vedlejším městě Escaldes-Engordany, ale to nepoznáte, protože s A. la Vellou jsou úplně propojené.

celkový pohled na Andorra la Vella

Ať budete dělat cokoli, můžete počítat s tím, že na to máte čas až hluboko do noci. Andořani totiž ožívají hlavně večer - podobně jako Španělé - a běžně i po dvaadvacáté hodině potkáte ve městě rodiny s malými dětmi. Sice už je dávno tma, která přichází poměrně brzy kvůli vysokým horám všude kolem, ale to nikomu nevadí, ulice jsou plné lidí a všude svítí světla. V Andoře je bezpečno, takže se dá zůstat dlouho venku bez obav. Na rozdíl od ostatních hlavních měst Evropy tu nejsou nikde ani bezdomovci, ani žádní žebráci, oboje v Andoře neexistuje.

Až budete unavení z ruchu kapesního velkoměsta, které má okolo ohromujících 22.000 obyvatel, tak rozhodně vyražte na výlet do okolí. To je potom úplně jiný svět.