Andorrské státní zřízení

08.10.2015 10:04

Andorra má naprosto unikátní státní zřízení. Je to monarchie, nebo vlastně diarchie, protože hlavy státu jsou dvě. Andorra je knížectví, kde vládnou dvě spoluknížata. Už tradičně je jedním vždy aktuální biskup z Urgell, což je diecéze v sousedícím Katalánsku. Tím druhým bývala ve středověku hrabata z Foix, jejichž nárok později přešel na francouzského krále. A protože už dnes máme z Francie republiku, je druhým spoluknížetem úřadující francouzský prezident. Už tento fakt, že hlavou státu jsou vlastně cizinci a ne žádný Andořan, je zvláštní.

Navíc je nezvyklé, když je církevní hodnostář hlavou státu. I když - co papež a Vatikán, že? :o) Ale ještě nezvyklejší mi přijde, když volený prezident jednoho státu (a navíc republiky, která je svým založením protikladem monarchií), je knížetem v úplně jiném státě. Neuveřitelně zařízeno.

Je jasné, že funkce obou spoluknížat je čistě formální. Nicméně některé ústavní záležitosti, jako třeba jmenovat premiéra nebo podepsat zákony a důležité dokumenty, stále mají. Žádný z nich nemůže sám o sobě něco vetovat, ale pokud by například nový zákon nepodepsal ani jeden z nich, nevstoupí v platnost.

Docela by mě zajímalo, jak to vypadá, když se podepisuje nějaká andorrsko-francouzská smlouva. Podepíše se prezident pod obě strany dokumentu? Má to řadu výhod. Nemusí čekat, až ten druhý přijede. Odpadají policejní manévry se zajištěním bezpečnosti. Nepotřebuje toho úředníka, který hlavám států vždycky prohodí ty dva výtisky, aby mohli podepsat ten druhý. Ušetří čas, když by se podepsal současně levou i pravou rukou. Nelze mu vyčítat, že pravá neví co dělá levá. Jen aby zůstal nestranný. Ideálním kandidátem na francouzského prezidenta je tedy schizofrenik. Podpis pod jednou polovinou dokumentu doprovodí zvoláním: "Ať žije republika" a při druhém podpisu si může na hlavu nasadit korunovační klenot. :o)

 

Informace částečně čerpány z Wikipedie odtud cs.wikipedia.org/wiki/Andorra#St.C3.A1tn.C3.AD_z.C5.99.C3.ADzen.C3.AD a odtud en.wikipedia.org/wiki/Politics_of_Andorra. Pokud byste rádi nastudovali problematiku, stačí kliknout. :o)