Autem po USA - San Francisco (díl III.)

07.11.2016 17:01

San Francisco

San Francisco je přelidněné jako všechna velkoměsta, tohle se navíc rozkládá na velmi malé rozloze, protože ho ze tří stran obklopuje voda, ale má své zvláštní kouzlo. Protože SF patří k nejdražším městům v USA (možná za to může blízká přítomnost Silicon Valley) i ubytování je zde velmi drahé, proto jsme raději zvolily pro svůj zdejší pobyt hotel v blízkém San Leandro a pro dopravu do San Francisca jsme použily rychlodráhu BART. Je to mnohem komfortnější a zdaleka nejrychlejší způsob dopravy než autem, protože dálnice jsou tu velmi ucpané.

San Francisko je vyhlášené svým chladným létem a neustálou přítomností mlhy. My měly naštěstí během svého krátkého pobytu krásně, i když poněkud chladněji, než na co jsme byly zvyklé z LA. I mlha se nám vyhnula, takže jsme měly rozhled do daleka. Proto také naše kroky po příjezdu do města vedly na Pier 39, ze kterého je skvělý výhled na Alcatraz. Bohužel na prohlídku SF jsme měly vyčleněný jen jeden den, proto nám na prohlídku Alcatrazu zevnitř nezbyl čas. Navíc vstupenky je nutné zakoupit hodně v předstihu (my se je snažily koupit asi měsíc dopředu, a to už bylo pozdě). Samotný Pier stojí také za prohlídku. Nachází se na něm spousta dřevěných domků, ve kterých jsou obchůdky a restaurace. Dýchá zde na vás atmosféra starých časů.

Alcatraz

Poté, co jsme strávily dopoledne na Pieru, jsme se rozhodly pro projížďku původní tramvají Cable Car, která dnes slouží už jenom jako turistická atrakce. Bohužel se s ní chtějí projet všichni turisté, kterých je tu opravdu hodně, takže byla příšerně přeplněná a vyhlídka z ní moc nebyla možná. Raději jsme velmi brzo vystoupily a rozhodly jsme se dále v objevování města pokračovat pěšky.

Cable car - tramvaj v San Franciscu

No nejskvělejší nápad to nebyl, protože slunko dost pražilo, stínu na ulicích moc nebylo, ale aspoň jsme byly vybaveny vodou.  I tak to byla docela zábava. V České republice nějaké kopce také máme, ale chůze po San Franciských ulicích je úplně něco jiného. Do kopce se jde těžko, ale z kopce ještě hůř. Díky sklonu ulice má člověk pocit, že upadne. Rozhodně jsme si nemohly nechat ujít nejklikatější ulici Lombard Street.  Po její horní části (té nejvíc zakroucené) jsme se však projít nemohly, protože v té chvíli byla naprosto zacpaná automobily, které ji velmi pomalu sjížděly dolů. Škoda, také bych si ji ráda projela autem. Alespoň jsme si ji, jako ostatní desítky turistů, které se na ni v té chvíli procházeli, vyfotily.

Lombard street

Z Lombard Street jsme pokračovaly z kopce do kopce ke Golden Gate (zajímavé, asi byste předpokládali, že by cesta měla vést pouze dolů, my taky). Tato zastávka byla příjemným zakončením dne. Na tento pohled jsem se celý den těšila. Golden Gate je královna mezi mosty. Na první pohled obyčejný červený most, a i když není jediný, který spojuje San Francisco s okolním světem, je jedinečný.

Golden Gate

Prohlídku China Town jsme absolvovaly jenom z autobusu, který nás dopravoval zpátky k BART. Pokud bych ještě měla možnost se do tohoto města vrátit, určitě bych si China Town prošla pěšky. Byl to fascinující pohled na množství obchůdků, které měly své zboží vystavené na chodníku a mohli jste tu koupit pravděpodobně cokoliv. Byly tu ryby, zelenina, ovoce, a to druhy, o kterých jsem vůbec netušila, že existují (asi bych ani nevěděla jak je použít). Byla to naprostá lahoda pro oči. Přiznám se, že se mi vůbec nechtělo odjíždět, ale těšila jsem se na další výlety.