Bornholm

04.11.2015 19:04

Bornholm je ostrov patřící Dánsku, který leží uprostřed Baltského moře, mezi Německem a Švédskem. Do Švédska je to ostatně z Bornholmu blíž, než do domovského Dánska. Je neuvěřitelné, že tenhle ostrov skoro nikdo nezná. Není od nás zas tak daleko, přibližně 850 km (měřeno z Brna).

přístav v Gudhjemu na Bornholmu

Auto nebo letadlo?

Ačkoli normálně bych vždycky upřednostnil letadlo, tak na Bornholmu jsme byli dvakrát autem. Tady se to auto opravdu hodí. Ne že by to byl tak rozlehlý ostrov, to vůbec ne, ale je to praktický a hlavně pohodlný a bezproblémový způsob cestování. Jezdí tu samozřejmě i veřejná doprava, takže pokud byste doletěli letadlem na letiště, které leží poblíž hlavního města Rönne, neuvíznete tam, ale při cestování se dost zdržíte čekáním na spoje.

Navíc, to co platí o příjemném ježdění autem v Dánsku - viz můj článek zde cestujeme-sami.webnode.cz/news/dansko-a-danove/ - platí trojnásob na Bornholmu. Minimální provoz, nádherné silnice, slušní a ohleduplní řidiči, bezproblémové parkování kdekoliv a skoro vždy zdarma. Jediná výjimka je hlavní město, kde se v centru vyskytují parkovací automaty. Ale jinak nikde neplatíte. Občas se ještě ve městech setkáte s časovým omezením parkování třeba na dvě hodiny, po které zde můžete být zdarma a pak musíte odjet. Za tímto účelem se zevnitř na přední sklo přilepují parkovací hodiny, kde si před odchodem od vozu nastavíte, v kolik jste přijeli, aby případná hlídka zkontrolovala, že tam nestojíte celý den. I když nevím, jaká hlídka by to asi byla, protože na celém Bornholmu je jen jedna jediná policejní stanice v Rönne. Víc by jich bylo zbytečných, protože je tam naprosto nulová kriminalita. Za zhruba dva týdny, které jsme tam v součtu strávili, jsme ostatně neviděli ani jednoho policistu.

Super bezpečno

Na ostrově například vůbec nedochází ke krádežím aut. Je to logické, protože z ostrova není kam s autem ujet. Do letadla ho nenaložíte a ty dva tři trajekty, které za den odjíždí, se dají bez námahy ohlídat. Místní domorodci tak někdy auta ani nezamykají, přijedou na parkoviště, bouchnou dveřmi a jdou nakoupit. Takže se nemusíte bát kdekoliv zaparkovat, i když máte uvnitř výkladní skříň z vašich věcí.

I jízda po silnici je v pohodě, na celém ostrově platí mimo obce osmdesátka, což je tak akurát, protože se stíháte i kochat krajinou. Všichni dodržují stejnou rychlost a bezpečné rozestupy, takže se tu jezdí vážně pohodově. Je to pro řidiče naprostý balzám na nervy, úplná pohádka. O to horší je pak návrat na české silnice.

Po cestě si můžete i nakoupit z bezobslužných stánků místních farmářů, které stojí občas u silnice. Hodíte do kasičky peníze podle ceníku a vezmete si, co jste zaplatili. Další důkaz toho, že tady si lidi důvěřují a neokrádají se.

Cestování po ostrově

Bornholm není ani velký, ani moc malý. Nejsou tu žádná velká města, i hlavní město je takové velikosti, jako naše menší okresní města, i tak působí. Vždycky po pár kilometrech pak narazíte na malá úpravná městečka, v každém je malý přístav plný jachet a plachetniček, nějaká restaurace, obchod a podobně. Je tam pár trochu větších městeček, ve kterých jsou hotely, penziony, větší počet restaurací, kaváren a v Dánsku nezbytných cukrárnopekáren. Mají neuvěřitelnou přímořskou atmosféru, kde si můžete v klidu posedět u něčeho dobrého na zahrádce s výhledem na moře. To jsou například města Gudhjem, Svaneke, Allinge nebo Nexö. Každé je přitom úplně jiné, není to jako přes kopírák. Výhodou je, že na Bornholmu není nikam daleko. Ať jedete kam jedete, nejste v autě déle než dvacet minut. Místa zájmu, ať už jednotlivá městečka, nebo památky, kostely, hrady, přístavy, případně jiné atrakce, jsou rozeseté po celém ostrově s několika kilometrovými rozestupy. Většina jich je u pobřeží. Okolo celého ostrova vede okružní silnice, takže nejde zabloudit, prostě jedete podél moře a dřív nebo později dojedete kam jste chtěli. Navigace je zbytečná, obyčejná mapa stačí. Ostatně ani tu byste nepotřebovali, všechno je dobře značené.

Když tak jezdíte po Bornholmu, brzy si zvyknete na to, že moře vidíte úplně pořád. Na celém ostrově není místo, které by bylo dál než jen pár kilometrů od břehu, ale většinou jedete maximálně pár desítek nebo stovek metrů od vody. Někdy i míň, takže můžete narazit také na takovouto unikátní dopravní značku. :o)

dopravní značka na Bornholmu

A co tam vlastně je?

Je toho hodně. Předně je ale třeba říct, že také nemusíte dělat nic. Nebyl by to problém. Pokud máte rádi válecí dovolenou, tak tu můžete zažít i tady. Bornholm má hodně různých typů pobřeží, od skalnatých útesových srázů, přes kamenitá nebo štěrková pobřeží, až po dlouhé úseky pláží s jemným pískem i s dunami.

písečné duny na pláži na Bornholmu

Pokud jste aktivnější, tak kromě skutečně příjemných procházek po pobřeží a v ulicích městeček, si můžete prohlédnout například velkou hradní zříceninu, navštívit park s tropickými motýli, vyjet si na vyhlídkovou plavbu podél pobřeží nebo na nedaleký ostrůvek Christiansö, zajít do několika velmi pěkných interaktivních muzeí s různorodým zaměřením anebo se podívat na unikátní templářské kostelíky. Ty jsou jednak velmi staré, románské, a jednak mají hodně netypickou konstrukci, protože templářům sloužily i jako místa obrany. Jsou to napůl kostely a napůl malé hrady. Můžete si z toho udělat takový orientační závod napříč celým ostrovem, když se je rozhodnete objet (a najít) všechny. Ty totiž nestojí v městečkách, ale jen v malých vesničkách nebo jen tak v krajině a jejich hledání už dá trochu práce.

templářský kostel na Bornholmu

Většinou je v každém městě nebo vesničce jedno takovéto místo zájmu, takže počítejte s častými přejezdy. Proto je auto nejlepší volba. Navíc toho hodně stihnete. Ale jak jsem už zmínil, protože je to všude blízko, tak za pár minut už jinde jste, je to jiná vesnice. :o) Rozhodně se nebojte, že byste dovolenou strávili hodinami za volantem, spíš si nacvičíte vystupování a nastupování. :o) Ale i těch pár minut jízdy je tady zábava a ne nutné zlo.

Slunečný ostrov

Bornholm má z celého Dánska největší počet slunečných dní do roka. Proto mu Dánové také říkají Slunečný ostrov. Počasí je tu příjemné, od moře pofukuje mírný vítr, který ochlazuje vzduch a tak i když tu třeba budou třicítky (jako jsme měli my při naší první návštěvě), tak vám to ani nepřijde. Je to pocitově jak asi dvacet pět stupňů u nás.

Skoro žádné jiné turisty než Dány, případně sem tam nějaké Švédy nebo Němce, tu nepotkáte. Ale spíše to jsou jen samí Dánové. I ti jsou tu v roli turistů, domácí jsou Bornholmané, nikoliv Dánové. :o) My z Česka jsme tu byli hodně unikátní, několikrát nám bylo řečeno, že jsme v daném obchodě (památce, atrakci) první Češi, které kdy viděli. :o) Na první pohled nás ale - jako obvykle - považovali za Poláky. Ty jsme nepotkávali, i když to mají jen pár hodin plavby přes moře. Já být Polákem nebo Němcem, jezdím na Bornholm na víkendy.

Tenhle ostrov si zamilujete. I my jsme se po první dovolené za dva roky vrátili. V Evropě je spousta míst, kam se ještě chceme podívat, takže se sem asi hned tak zase nedostaneme, ale ještě minimálně jednou bychom to rádi v budoucnosti zopakovali. Ta pohoda a klid, jaké jsou tady, se prostě nedají zapomenout.

motýl ze Summerfugle parku na Bornholmu