Co si dáte dobrého na Orknejích?

08.09.2015 11:28

Pokud někdo jezdí častěji do Velké Británie tak ví, že nejsnadnější a nejlevnější způsob jak se najíst, je koupit si hotový sendvič, zeleninový nebo těstovinový salát, případně další hotovky do ruky v obchodech jako je M&S Simply Food, Pret-A-Manger, Costa coffee nebo různé další brasserie nebo "coffee to go" podniky. Můžete si dát třeba i teplou polévku a podobná rychlá jídla. Tento způsob na Orknejích takřka nepřichází do úvahy. V Kirkwallu to ještě jakž takž jde, v centru města jsou tři obchody, kde hotové sendviče můžete koupit, ale těžko se budete neustále pohybovat po Kirkwallu a navíc po páté odpoledne už bude zavřeno.

Restaurace a kavárny

Víc než jinde v UK se právě tady budete muset spolehnout na nabídku restaurací, pubů a kaváren. Častěji než u nás se setkáte s jehněčím a hovězím masem, ale není se co divit, ovce i krávy jsou na Orknejích skoro všude. Vzhledem k jejich zdravému způsobu života, kdy se celé dny pasou na krásně zelené trávě, mají pohyb na čerstvém vzduchu s výhledem na moře, jsou asi naprosto happy, takže se nebojte a klidně si ten steak dejte. :o)

 

V restauracích - kromě masa - najdete většinou i italské těstoviny (pasta) a zeleninová jídla. Super je, že k mnoha jídlům dostanete automaticky malý salát coleslaw v ceně. Prakticky všude si můžete dát hamburger. Rozhodně ale nečekejte nic ve stylu Meka - bude to poctivý "hambáč" s výborným místním hovězím.

Skvělé jídlo - pokud chcete něco menšího - je oblíbená britská Jacket potatoe (tady často psaná jako Baked potatoe). Obří brambora pečená ve slupce, rozkrojená a naplněná třeba čedarem a dalšími složkami, které si vyberete. Je toho slušná porce za rozumnou cenu.

Pokud máte s sebou děti, je potřeba dát pozor na jednu věc. Ne do každé restaurace vás s nimi pustí. Bary a puby jsou úplně mimo hru a dokonce i některé klasické restaurace (dokonce i hotelové!) mají vstup až od 18 let. To je proti ČR hodně nezvyklé. U vchodu se dobře podívejte na vývěsku nebo do prvního okna vedle dveří, bude to tam napsáno.

Místní dobroty

Mléko a mléčné výrobky

Chutnají jinak než u nás. Bude to tím zdravým životním stylem místních kraviček a oveček a také i poctivostí při zpracování. Sýrů se na Orknejích vyrábí hodně a sbírají v zahraničí různá ocenění na soutěžích. Jakýkoli si koupíte, tak chybu neuděláte. Najdete tu sýry čerstvé i mature, měkké i tvrdé, často s různými příchutěmi. Některé restaurace nebo B&B penziony si vyrábí svoje vlastní. 

Sladkosti a dezerty

Jsou každopádně hodně sladké :o) Ale to v UK skoro všude. Rozhodně zkuste jakýkoli cupcake, cheese cake, citrónové, pomerančové nebo jiné ovocné dortíky a řezy. Pokud jde o sladkosti v obchodě, tak všude narazíte na sušenky typu "shortbread" a dále na místní specialitu "fudge", která chutná trochu jako karamelky, ale nelepí se na zuby a má jinou konzistenci. Podobně jako shortbread se prodává v různých příchutích a velikostech.

Bere Bannock

Pokud budete snídat v hotelu nebo B&B, tak se s ním setkáte. Je to typické místní snídaňové pečivo, podává se k teplé i studené britské snídani. Je z tmavé mouky, většinou ve tvaru malých bochánků, ale může být i krájené z větších kusů. Je trochu rozpadavé, s nepříliš výraznou chutí, která mě osobně přišla spíš sladká. Bere Bannock je pečivo třeba k sýru, vajíčkům, dá se na něj dát i chutney. Pro lepší představu se můžete podívat třeba sem: www.elizabethskitchendiary.co.uk/2013/04/orkney-beremeal-bannocks.html/

Whisky

Ke Skotsku patří whisky. Na Orknejích, a to přímo v Kirkwallu, je palírna Highland Park. Můžete jít dovnitř i na prohlídku, kde uvidíte jak a z čeho se whisky vyrábí a můžete ochutnat i vzorek. Protože tady se vyrábí ještě po staru, tradičním ručním způsobem, vsadím se, že při ochutnávce poznáte ten rozdíl mezi touto značkou a běžnými komerčními, které znáte z našich hospůdek. Jedna láhev dvanáctileté whisky s námi odcestovala i domů :o)

Pivo

A ta největší dobrota na konec. Místní malý pivovárek vaří fantastické pivko. Pokud jste pivaři, tak vám nesmí uniknout. Paradoxně se s ním zas tak často v restauraci nesetkáte, musí tu čelit tvrdé konkurenci z celé Británie i z kontinentu. Stojí za to si zajet na exkurzi přímo do pivovaru. Uvidíte, jak se pivo vaří, jaké používají suroviny a můžete ochutnat přímo u nich v restauraci. Nevynechejte Dark Island (tmavé pivo s výraznou čokoládovou chutí) a Corncrake Ale (jedno z nejlepších piv typu "Ale" jaké jsem kdy pil). www.sinclairbreweries.co.uk/index.php

Závěr

Ať už si dáte cokoli, tak za svoje peníze každopádně dostanete skvělou kvalitu. Jak v restauraci, tak v obchodě. Tady všechno chutná tak jak má. Tady se nikdo nesnaží zákazníka ošidit a namluvit mu, že používání náhražek je vlastně plněním přání spotřebitele a přizpůsobením chutě jeho lokálním požadavkům. Dá se říct, že skoro všechno, co tu jíte a pijete, je farmářským produktem. Je vidět důraz na místní původ, většinou se preferují lokální výrobci. Takhle nějak by se k potravinám mělo přistupovat všude.