Co si dáte dobrého v Americe - část 2.

06.05.2017 15:56

Zatímco v prvním díle „Co si dáte dobrého v Americe“ jsem se více zaměřila na zdravější stravu, tak v díle dva je to spíše o tom méně zdravém stravování. Nicméně o to více oblíbeném u mé dcery.

 

Blaze Pizza

Pokud si chcete sestavit pizzu dle vlastního přání, pak zajděte do pizzerie Blaze Pizza, kde se vám to splní a vy si sestavíte svoji pizzu sami. Pizzerie Blaze Pizza jsou doslova na každém rohu. Nejprve si vyberete těsto (je možno i bezlepkové), potom si vyberete omáčku, maso (vegetariáni tento krok mohou přeskočit), sýr, zeleninu a „něco na vylepšení“ např. bazalku, pesto, olivový olej a už jen počkáte, až vám vaši pizzu upečou. Je krásně křupavá a ještě si ji můžete vylepšit hrubě mletou paprikou (to bylo pro mě trošku překvapení) a strouhaným parmazánem.

 

Yogurtland

Yogurtland byl bezesporu nejoblíbenější u mé dcery, stejně jako Blaze Pizza a zmrzlina Häagen-Dazs, která je opravdu nejlepší na světě. Během naší návštěvy snad neminul den, abychom si na tuto pochoutku nezašly J.

Je to něco na způsob cukrárny, kde stojí spousta výdejníků zmrzliny (tedy v tomhle případě zmraženého jogurtu). Návštěvník si sám natočí do papírového kelímku, na vafli, popřípadě jako přílohu k zákusku, jakoukoliv kombinaci z dostupných příchutí. Můžete si dát jen jednu příchuť, nebo od každé, která je v prodejně k dispozici. Společnost nabízí více jak 200 příchutí (v prodejnách mají většinou dostupných 14 – 30 příchutí, podle velikosti prodejny). Na jogurt si ještě dle své chuti můžete přidat z různých druhů toppingů, jako například ovoce, karamel, oříšky, různé druhy čokolád, vaflí, oplatků, barevných sypátek, gumových medvídku a dalších mňaminek.  U poklady pak zaplatíte dle váhy vašeho kelímku a buď si ho odnesete sebou, nebo se posadíte ke stolečku uvnitř klimatizované prodejny anebo jako my, venku pod slunečníkem.

Yogurtland

 

Krispy kreme

Výrobnu a prodejnu voňavých, slaďoučkých a velmi kalorických koblížků jsme navštívily pouze jednou. Ne že by to byl tak špatný zážitek, právě naopak, ale bohužel to není zrovna zdravá a nízkokalorická svačinka. Tuto prodejnu je dobré navštívit dopoledne, protože výrobna je přímo součástí prodejny, a tak je možné přes sklo přímo pozorovat pečení koblížků. My bohužel zašly až odpoledne, takže zaměstnanci už pouze čistili zařízení. Ale i tak jsme si návštěvu užily.  Navíc ke koblížkům podávali výbornou kávičku (pro děti je možno objednat studené mléko nebo horkou čokoládu). Tady máte jen jediný problém, a to který Krispy kreme si vybrat. Bez přehánění, výběr byl snad z 30ti různých druhů. Lišily se polevou, náplní, ale i tvary. Po dlouhém váhání jsme vybraly několik druhů, víc než jsme původně chtěly. Všechny byly mňam, mňam.

 

In-N-Out Burger

A další příklad „nezdravého“ stravování. Vždy alespoň jednou za svůj pobyt v Americe navštívím restauraci In-N-Out.  Je to řetězec restaurací podobný McDonald‘s, ale na rozdíl od něj, tento řetězec nepoužívá mrazáky, ale burgery připravuje jenom z čerstvého masa.

První restaurace, která v té době byla také prvním drive-thru, byla otevřena už v roce 1948 a její majitel Harry Snyder chodil vždy za úsvitu nakupovat čerstvé maso a ostatní suroviny pro přípravu burgerů přímo k výrobcům. Nevím, jestli tato tradice vydržela až do dnešních dnů, ale pravdou je, že se tento řetězec snaží udržovat tradici, založenou Harrym a jeho manželkou Esther, podávat čerstvé jídlo.

Z osobní zkušenosti bych řekla, že se jim to daří, mě jejich burgery moc chutnají, protože jsou šťavnaté a pokud si místo hranolek dáte salát, tak o něco snížíte kalorickou hodnotu menu. I když já osobně se jejich hranolek nedokážu vzdát, a přestože hranolky nemám ani moc ráda, tak těmto připravovaným z čerstvých brambor prostě nedokážu odolat.

 

Chipotle

Je to takový mexický „fast food“. Nabízí Burritos, Tacos, dětská menu, ale také „misku“, na kterou si můžete naložit rýži (můžete si vybrat z různých druhů), fazole, maso a něco navíc jako různé druhy zeleniny nebo omáčky a strouhaný sýr. Do Tacos nebo Burritos si také můžete nechat naložit to, co máte rádi (na výběr máte to, co je uvedeno výše). K menu si můžete nechat přidat chips (v tomto případě jsou to Nachos), omáčku, guacamole nebo trochu zeleného salátu a samozřejmě nápoj. Jídlo si můžete sníst přímo v restauraci nebo, což je obvyklejší, vzít sebou. My jsme si zde většinou dávaly misku s rýží, fazolemi, kuřecím masem, salátkem a rajčatovou omáčkou. Porce byla obrovská, takže většinou nám vyšla pro dvě a ještě zbylo. Nezapomeňte na chips, protože bez nich to není ono (nikdy jsem nesnědla tolik Nachos, jako během své dovolené).

 

No, a pokud si z výše uvedené nabídky restaurací nevyberete, tak vždy můžete navštívit stejná zařízení, jako máme i u nás v Evropě, například Mc Donald‘s, KFC, Burger King,  Starbucks apod. :o)