Co si dáte dobrého v Americe - část 1.

25.03.2017 16:27

Většina Evropanů má představu, že se všichni v Americe stravují pouze ve fast foodech, nakupují jídlo ve velkém a přejídají se. Někteří asi ano, ale ze své zkušenosti vím, že to není obecné pravidlo. Když se podíváme na naše neustále přeplněné „rychloobčerstvení“ a obchody s potravinami, tak to stejné můžeme říct i o obyvatelích České republiky.

Nevím, jak je to v ostatních státech Ameriky, své zkušenosti čerpám pouze z Kalifonie, ale většina lidí, které jsme zde potkaly, byla velmi hubená, někdy až nezdravě. V obchodech je mnoho potravin „low fat“, „sugar free“, „gluten free“ (to by asi přivítali naši celiakové) a „no lactose“.

Přestože jsme na jídlo měly jen omezený rozpočet, snažily jsme se si vždy najít něco zdravého, ale za přijatelnou cenu. Samozřejmě pokud jste majitelé zlaté kreditky, tak vám tento problém odpadá a možná ani nečtěte dál. :o)

 

EL Torito

Pokud máte rádi mexické jídlo, tak velmi levné a chutné jídlo si můžete dát v řetězci mexických restaurací El Torito. Na stole jsou vždy Nachos se salsou. No tohle sice zrovna zdravé není, ale zato moc dobré.  Tady je také povinnost objednat si Margaritu (nápoj z tequilly, pomerančového likéru a limetkové šťávy).

Moje oblíbené jídlo zde byla Quesadilla (pšeničná nebo kukuřičná placka, většinou plněná masem, omáčkou, sýrem, fazolemi apod., může být i zapečená). Velmi oblíbené jsou také Tacos (plněná kukuřičná nebo pšeničná placka, většinou s fazolemi, kuřecím, popř. hovězím masem a sýrem) a Burritos (podobně plněná placka jako Tacos, ale na rozdíl od Tacos, kde je placka jen přeložená a na boku otevřená, Burritos jsou na okrajích založené dovnitř).

El Torito restaurace

 

California Fish Grill

California Fish Grill si určitě získá oblibu u milovníků ryb. Zde si můžete dát například grilovaného lososa, pstruha, tresku, tuňáka, tlamouna, ale také kalamáry, škeble, krevety apod. Jako přílohu si vyberete to, co máte rádi, například podávají hranolky, rýži, apod., Moje oblíbená byla grilovaná cuketa. Ale pozor na hranolky z batátů (červené sladké brambory), v Americe jsou velmi oblíbené, ale já osobně je doporučuji vynechat. Pokud vás výše uvedená nabídka nenadchla, tak si můžete dát třeba jen salát, výběr je také velký. A pokud s sebou vezmete strávníky, kteří zrovna neholdují rybám, tak zde podávají i grilované kuře nebo třeba Tacos.

A co se mě osobně na této restauraci moc líbilo, tak to byla zvláštní atmosféra. Ačkoliv byla vždy přeplněná, tak tu bylo tak nějak příjemně a hlavně to zde krásně vonělo (pokud vám tedy nevadí vůně grilovaných ryb).

 

Urban plate

Urban plate je velice příjemná a oblíbená restaurace, hlavně v týdnu, kdy sem pracující chodí jako u nás na „meníčko“. Jedná se o způsob rychlého občerstvení. Jídlo je již připraveno dopředu a vy si vybíráte z různých variant. Mají zde také výběr z dětských menu, ke kterým je v ceně nealkoholický nápoj. K ostatním menu je vždy voda (samozřejmě máte možnost dokoupit si alko či nealko).

Nevím, jak je to v ostatních restauracích, já navštívila jen tu v Irvine, kde je „společné sezení“. Jsou zde obrovské stoly v řadě vedle sebe, takže u jednoho stolu spolu sedí třeba i 20 lidí. Tento typ restaurace určitě není určený pro romantickou večeři, ale spíše pro rychlý oběd nebo stejně rychlou večeři. Jídlo je výborné, můžete si vybrat různé sendviče, saláty, pizzu, polévku nebo velmi oblíbené „Plates & sides“. P&S znamená, že si vyberete z hlavních jídel např. grilované kuře, krůtí maso, lososa nebo z různých druhů steaků a k tomu kombinujete další 2 přílohy (těstoviny, brambory, hranolky a třeba salát, těch je na výběr také několik druhů). K menu vám ještě přidají speciální chléb (pokud si vyberete bezlepkové menu, tak bez chleba).

Po dobrém obědě si můžete dát ještě kávičku či zákusek. Vypadali nádherně (mají je i v bezlepkové variantě), bohužel jsme neochutnaly, nikdy se už do nás nevešli. :o)

 

Inka’s  Grill

Když zatoužíte ochutnat u nás něco opravdu neznámého, tak určitě zajděte do peruánské restaurace Inka’s Grill v Irvine. Tato restaurace byla založena matkou nynější majitelky, která vyrůstala v Peru a založením restaurace navázala na kuchařskou tradici své babičky a prababičky. Vaří zde tradiční peruánská jídla. Nemůžu posoudit, nakolik se drží tradice, protože to bylo první jídlo z Peru, co jsem ochutnala, můžu jenom potvrdit, že jídlo bylo opravdu moc dobré. Trošku mi to připomínalo thajskou kuchyni, ale nevím, jestli jsem teď majitele neurazila, pokud ano, tak nerada.

 

Hodně mexických jídel mají i známé food trucky, kde je pořídíte za podstatně nižší ceny než v restauracích. Tam jsme je ale my samy neochutnaly.

americké food trucky

Další americké restaurace budou ve druhém dílu, který se připravuje.