Co si dáte dobrého v Andoře?

10.09.2015 12:11

Předně je nutno říci, že jen máloco z toho, co dostanete na talíři v restauraci nebo co si koupíte v obchodě, pochází opravdu z Andorry. Vzhledem k velikosti státu a nepatrnému počtu jeho obyvatel, kteří se ještě i dnes věnují práci v zemědělství, je jasné, že země by nebyla schopna uživit ani své vlastní občany, natož návštěvníky ze zahraničí. Většina potravin pochází ze Španělska nebo Francie, případně dalších západních a jižních států EU. Co bude ale s největší pravděpodobností místního původu, je maso. Zvláště andorské hovězí je považováno za vysoce kvalitní, takže neuděláte chybu, když si dáte cokoli, co jako základní složku obsahuje pořádný "flák" toho, čemu se vegetaráni vyhýbají :o) Ale i ti si přijdou na své, zeleninový salát bude ze zaručeně čerstvé zeleniny, která bude mít chuť, jakou od zeleniny čekáte. Každopádně ale počítejte s tím, že porce může být opravdu hodně velká. Například dcera si objednala kuřecí maso s opékanými bramborami a masová složka na talíři byla pak reprezentována kompletní polovinou kuřete.

Výběr restaurace

Pokud můžete, raději se vyhněte restauracím, které jsou přímo na Avenue Meritxell. Jsou to podniky pro turisty, kam Andořani zásadně nechodí. Ne že by vás tam nějak okradli, to opravdu ne, ale kuchyně bude taková standardní unifikovaně evropská, bude tam hluk a nával a nepochutnáte si. Výhodou je, že jsou otevřené celodenně.

Hledejte spíš restaurace, které jsou buď v ulicích, které na Meritxell navazují na jednom nebo druhém konci, nebo jsou na ulicích, které vedou paralelně pod nebo nad ním anebo Meritxell kříží. Kolikrát stačí sejít jen pár metrů bokem a rázem davy zmizí, na ulici potkáte jen místní a tady pak najdete poctivé podniky, kde vám bude zaručeně chutnat a kde zaplatíte mnohem méně a dostanete mnohem více. Navíc bez toho, abyste museli překřikovat hlučné turisty ze všech koutů Evropy.

Místní zvyklosti

Nevýhodou - pro naše stravovací návyky - je jejich otevírací doba. Tyto restaurace mají otevřeno např. od 11 do 14 hodin, kdy se podává něco jako lehké polední menu nebo třeba jen káva a dezert. Pak zavřou a znovu se otevírají až večer, nejdříve v 19 hodin, častěji ale až kolem osmé večer. Souvisí to pochopitelně s andorským životním stylem. Tady se žije dlouho do noci, takže večeře mezi osmou a desátou je normální.

Andorské rodiny totiž většinou doma nevaří. Vzhledem k výšce jejich platů, dobré úrovni zaměstnanosti, donedávna nulovým daním a - pro ně - nízkým cenám v restauracích, se totiž nevyplatí se doma otravovat s chystáním večeře a tak jednoduše zajdou každý den do své oblíbené restaurace. Tam pak posedí několik hodin, popijí po jídle nějaké to pivko nebo vínko a popovídají si. Obvykle přicházejí tak kolem deváté, v deset večer je už všude plno.

Na tento timing si musíte zvyknout a také je dobré ušetřit si hlad. :o) Přes den se můžete levně odbýt třeba nějakou obloženou bagetou, panini nebo něčím sladkým, třeba croissantem nebo muffinem a podobně. Pečivo je v Andoře skvělé. Ale i tak už budete mít hlad, až večer dorazíte do právě otevřené restaurace. :o) Většinou jsme všude byli první. Pokud přijdete kolem osmé, na jídlo si trochu počkáte, protože si buďte jistí, že kuchař dorazil jen minutku před vámi a nejdřív musí uvést kuchyni do provozu. :o)

Zvládnete si objednat?

Při výběru restaurace musíte vzít do úvahy i jazykový problém. O nevýhodách turistických podniků na Meritxellu jsme už mluvili. Jejich určitou výhodou jsou menu v několika světových jazycích (včetně ruštiny). U menších restaurací v bočním centru se raději podívejte na lístek ještě zvenku. Pokud je jen katalánsky nebo španělsky, s největší pravděpodobností nebude jazykem Shakespeara mluvit ani nikdo uvnitř. Máte výhodu, pokud sami ovládáte španělštinu nebo francouzštinu, o katalánštině nemluvě, ale ta asi mezi českou populací nebude moc zastoupená.

Řadu slibně vypadajících podniků jsme sami před jejich návštěvou vyloučili, protože jsme preferovali možnost domluvit se anglicky. Můžete se třeba hned ve vchodu zkusit zeptat, jestli s ní pochodíte.

Závěrem

Určitě si do nějaké restaurace zajděte. Zaplatíte za večeři výrazně méně než ve Francii, o něco méně než v Německu nebo Rakousku. Rozhodně stojí za to zkusit některou místní pizzerii, kromě výborné pizzy si můžete dát tradiční těstoviny, saláty i klasická jídla. V Andoře jsou i burgrové bary a restaurace, dobrý hambáč s místním hovězím také stojí za to.

O pečivu už řeč byla, nevynechejte ani místní vynikající kopečkovou zmrzlinu a makronky.

Pivo a víno je všude hlavně francouzské a španělské, ani s jedním chybu neuděláte, ale osobně dávám přednost obojímu z Francie. :o)