Co si dáte dobrého v Maďarsku?

11.10.2015 12:28

Jednoduchá varianta odpovědi by byla - naprosto cokoli. No, ale přece jen to trochu rozvineme.

Jídlo v Maďarsku

Začneme jídlem. Maďaři si na jídlo potrpí. V lepších restauracích dostanete na stůl umělecké dílo. Určitě budou dobrá všechna minutková jídla z různých druhů masa, častější než u nás je tu nabídka zvěřiny. Masovo-zeleninové směsi jsou také dobrá varianta, ale tady pozor na cokoli, co obsahuje v názvu slova "ďábelská", "ostrá", "pikantní" a podobně. Tady to bude bráno doslovně. Takovéto směsi jsou moje oblíbené jídlo. U nás si můžu dát cokoli a kdekoli, často jsou to spíše jídla do sladka, navzdory názvu. Na Slovensku už dávám pozor, někdy bývá uveden i stupeň pálivosti, ale pořád to jde. V Maďarsku by se to nemuselo vyplatit, hasící přístroj s sebou obvykle nenosíme. Pokud je tady něco označené jako "csipös", tedy "ostrý", tak to je tedy sakra ostré. :o)

Dejte si v Maďarsku někdy i gulášovou polévku nebo klasický guláš. To bude dobrota, lepší jste určitě nejedli. Takhle to má totiž chutnat doopravdy.

Národním jídlem je také rybí polévka halászlé. Údajně skvělá. Tady to nechám na Vás, já bych rybí polévku nejedl. Zvlášť, když si můžu dát tu gulášovou.

Populární přílohou k masu je bramborová kaše. Tady ale vypadá trochu jinak než ta naše, je vytvarovaná do různých tvarů a lehce na povrchu osmažená, takže drží pohromadě a maličko se to blíží našim kroketám, ale uvnitř je jen bamborová kaše.

Zeleninová příloha na talíři bude z čerstvé a velmi chutné zeleniny. Je to jen můj pocit, anebo je zelenina v Česku nejhorší v Evropě?

Bude se předpokládat, že si po jídle dáte ještě dezert nebo zmrzlinu. Tady je to zvykem. Také občas neodoláme. Dezerty tu mají skvělé a jeden z nich je palačinka. Nečekejte ale to, co si pod tímto slovem představujeme u nás. Palačinka může totiž vypadat spíš jako kopeček, obsahující natrhané kousky palačinky poslepované pudinkem a zalité nějakou sladkou zálivkou (vanilkovou nebo čokoládovou) a může obsahovat i uvnitř schované ovoce.

Maďarská káva

Další kapitolou bude káva. Pokud si objednáte presso, připravte se na to, že to bude něco úplně jiného, než co znáte od nás. V první řadě to bude mikropresso. Občas by neuškodilo přiložit na talířek kromě lžičky i pinzetu, abyste šáleček mohli vůbec uchopit za ouško. Na základě mého vědeckého pozorování se velikost kávy zmenšuje, pokud cestujete na východ od nás. Směrem na západ se zvětšuje a to tím více, čím dál jste od ČR. Na jedné straně tu tedy máme britský půllitrový kotel a na té druhé maďarský náprstek. Zároveň platí, že čím je káva menší, tím je silnější. Ve Spojeném království je to spíš mléko s kávou, v Maďarsku máte v hrnečku tekutý defibrilátor. Předpokládám, že tady ani sanitky nejsou tímto přístrojem vybaveny, stačí termoska s dvojitým espressem.

To neznamená, že tady káva není dobrá. Naopak, je vynikající. Jen si, pokud chcete větší množství než na jedno srknutí, nezapomeňte hned u objednávky nahlásit, že byste rádi velkou kávu. Nám se osvědčilo ukázat požadovanou velikost mezi palcem a ukazovákem. Maďarský číšník si totiž pod pojmem velká káva bude představovat něco jiného než Vy. A ještě jeden dodatek - může se stát, že ve Vašem hrnečku se nápoj ztrácí někde v hloubce. To se Vás podnik nesnaží okrást. To jste jen dostali maďarskou kávičku do evropsky vzrostlého šálku.

Víno

Vzhledem k tomu, že na Moravě si každý o sobě myslí, že je vinař a odborník, tak tady se mnou řada lidí nebude souhlasit. Mám dojem, že pro mnohé je víno kvalitní jen tehdy, když je suché a trpké. S tím nesouhlasím. :o) Moravská vína mi vůbec nechutnají. Až na naprosto ojedinělé výjimky v počtu příslovečných prstů jedné ruky, jsou to trpká a kyselá vína, řada z nich je bolehlav jak vyšitý. Oproti tomu jsou maďarská vína sladší, těžší a i když mívají někdy více alkoholu než naše domácí, hlava po nich nebolí. Úplně z nich cítíte tu vymačkanou šťávu z hroznů.

Absolutní špička je Tokajské. Dá se koupit v několika variantách, např. Muskotály, Hárslevelü nebo Furmint, výborné jsou všechny. Jsou polosladká nebo sladká. Vždycky si dovezeme domů pár lahví do zásoby. Škoda, že tak rychle dojdou. ;o)

Pivo

Maďarské pivo nemá moc dobrou pověst a to ani mezi Maďary samotnými. Je to vidět i v tom, že ve většině restaurací v Budapešti, ale i v menších městech, na domácí pivo nenarazíte. Zato tu najdete průřez evropskými pivy, německá, belgická, holandská, rakouská a hodně i česká piva. Chvílemi si připadáte skoro jako u nás doma, vidíte loga snad všech velkých českých průmyslových pivovarů, podobně je najdete i v lahvové podobě v obchodech.

V menších, zapadlejších a levnějších restauracích, případně v malých městech a v obchodech se s maďarskými pivy setkáte a to nejčastěji se značkami Borsodi, Soproni, Dreher a Arany Ászok. Zvláště první dvě jmenované jsou opravdu dobré v kterékoliv variantě a z mého osobního pohledu se jedná o příjemné a dobře pitelné pivo. Nevím, kde se vzala ta jejich špatná pověst a rozhodně svou chutí snadno poráží běžná česká velkoprůmyslová europiva.

Obsluha a výběr restaurace

Úroveň obsluhy v restauracích je většinou hodně dobrá a v těch lepších podnicích je doslova ukázková. Je fakt, že už tam máme svoje oblíbené restaurace, kde se setkáváme jen s příjemnými, nevtíravými, ale zároveň pozornými číšníky, kteří jsou opravdovými profesionály ve svém oboru.

V Budapešti rozhodně platí pravidlo, že v restauracích mimo centrum města zaplatíte za večeři asi o jednu třetinu až jednu polovinu méně, než například v těch, které jsou v okolí Váci utca, tedy v samotném turistickém středu města. Navíc to neznamená, že by kvalita těch levnějších podniků byla horší. Často je tomu spíše naopak, protože se tu nesetkáváte s oním průměrováním na evropský standard a také tu nebude obsluha otrávená ze záplavy turistů celého světa.

Při výběru Vás může limitovat možnost domluvy. Podobně jako třeba v Andoře, i tady se nemusíte vždycky všude domluvit pro Vás srozumitelným jazykem. Čím menší město a čím dále na jih a východ, tím větší problémy čekejte.

Máte na to.

Maďarsko je jednou z mála zemí v Evropě, kde si nemusíte dělat až takové starosti s tím, kolik Vás to bude stát. Kurz forintu a ceny podobné těm našim znamenají, že tady si může zajít na dobré jídlo snad opravdu každý.