Co si dáte dobrého v Nízkých Tatrách?

19.03.2017 14:02

Demänová

Letos v zimě jsme vyměnili lyžování ve Vysokých Tatrách za sjezdovky Nízkých Tater. Ubytování jsme si zajistili v dědince Demänová blízko Liptovského Mikuláše.

Nejprve nás to nenapadlo, ale až při cestě do vybrané lokality jsme začali přemýšlet o podobnosti názvu vesnice s názvem našeho nejoblíbenějšího slovenského alkoholického nápoje Demänovka. Proto jsme požádali o pomoc strejdu Google a opravdu nejde o náhodu, protože v Liptovském Mikuláši sídlí výrobce tohoto bylinného nápoje spol. ST. NICOLAUS, a.s.

A protože při žádné cestě na Slovensko si tento, u nás ne moc známý nápoj, nezapomeneme koupit, tak jsme navštívili jejich podnikovou prodejnu přímo v Liptovském Mikuláši. Výběr je tu obrovský, ale rozhodně doporučujeme neodcházet alespoň bez jedné lahve Demänovka horká - pro mladší ročníky, kteří se nenarodili za období Československa, dodávám, že název nemluví o teplotě nápoje, ale česky znamená hořká :o). Osobně nedoporučuji variantu Brusinka.

 

Pivovar Liptovär

Pokud vás nakupování v ST. NICOLAUS vyčerpá, tak doporučujeme zajít na oběd do Liptovského pivovaru Liptovär. Není to od sebe moc daleko. Vaří zde jak vynikající jídlo, tak jenom něco „malého“ k pivu, které rozhodně musíte ochutnat. My jsme při naší návštěvě ochutnali 14° MikulAPA, 13° Propaganda Beer a 16° Winter Ale. Zvlášť pozoruhodné bylo to poslední jmenované, zimní speciál vařený s kořením, které se jinak dává spíš do svařáku, jako je třeba hřebíček nebo skořice.

 

Penzion Drak

Pokud si tento penzion nevyberete jako místo pro přespání, tak rozhodně doporučujeme zajít alespoň na oběd nebo večeři. Opravdu se jedná o gurmánský zážitek. Jídlo nejen na talíři krásně vypadá, ale také výborně chutná a navíc je servírováno velmi milou a profesionální obsluhou. Pokud máte na některou složku alergii nebo ji jenom prostě nemáte rádi, jako náš teenager, tak rozhodně není problém se domluvit na nějaké malé modifikaci.

A co v žádném případě nesmíte vynechat je zákusek. V tomto případě se nemá smysl trápit s dietou, vždy můžete později navštívit fitko, ale zde podávané zákusky rozhodně musíte ochutnat.