Dopravní pravidla v USA

03.06.2017 14:18

Řízení v Americe má svá specifika oproti Evropě. Něco jako pravidlo „pravé ruky“ vůbec neznají (aspoň si nemusí lámat hlavu s tím, která ruka je pravá, přiznám se, že někdy s tím mám sama problém). Na neoznačených křižovatkách jede první ten, kdo ke křižovatce jako první přijel (v ČR by to byl asi ten, kde má silnější a rychlejší auto :-). Zažila jsem kuriózní situace, kdy ve všech směrech stála kolona a auta se poctivě při vjezdu do křižovatky střídala (nevím, zda by to u nás fungovalo).

V Americe také v některých případech můžete zcela legálně jet na červenou. A to v případě odbočování doprava. Nesmíte ale při odbočení ohrozit ani omezit auta jedoucí zleva po silnici, na kterou odbočujete.

Jízda po dálnici je také něco jiného než v Evropě. I když většina dálnic má pět jízdních pruhů v každém směru, tak jsou stále přecpané. Proto mají často jeden pruh vyčleněný pro vozidla obsazená dvěma a více osobami. Tyto pruhy jsou nejvíce vlevo a jsou označené Carpool (nesmí zde jet vozidla obsazené pouze jednou osobou). O víkendu jsou tyto pruhy také přeplněné, ale v pracovních dnech, kdy většina Američanů cestuje do zaměstnání, jedou. Problém je jenom ten, že najet a vyjet do a z těchto pruhů se může jen na krátkých úsecích (označeno přerušovanou čarou), proto pokud potřebujete sjet z dálnice, musíte včas tento pruh opustit a většinou se dostat do nejkrajnějšího pravého pruhu, který se změní v exit. Toto může být trochu úskalí pro neznalého řidiče, protože při sjíždění z dálnice se nepřipojí odbočovací pruh, do kterého řidič najede, jako u nás, ale nejkrajnější pruh (může to být levý i pravý) odbočí. Pokud jste chtěli odbočit a nestihli jste se do uvedeného pruhu zařadit, tak máte smůlu a sjíždíte až o několik mil později (pokud se vyjížděcím pruhem nestane ten krajní na opačné straně). Pokud jste nechtěli sjet z dálnice, ale včas jste si nepřejeli do jiného pruhu, tak chtě nechtě sjíždíte. Navíc ze zkušenosti vím, že řidiči na dálnici jezdí rychle, takže zařazovat se z pruhu do pruhu vyžaduje hbité reakce a auto s dobrou akcelerací.

Dálnice v USA