Jersey - jde stihnout všechno?

12.09.2015 19:54

Pokud pojedete na Jersey, rovnou se rozlučte s tím, že byste snad stihli vidět a navštívit všechno co se tu k vidění nabízí. Ono to k téhle myšlence svádí, když se podíváte na mapu a vezmete do úvahy malou rozlohu ostrova. Jenže tady je toho opravdu hodně. Když jsme si sestavili předběžný plán všeho, co bysme rádi viděli, tak nám vyšlo, že bychom museli stihnout jednu věc dopoledne, druhou odpoledne a večer něco dalšího. Jenže dovolená nejsou dostihy. A navíc - ostrované žijí pomaleji, než my z měst na kontinentu a to pomalejší pohodové denní tempo je šíleně nakažlivé a rychle si na něj zvyknete. Takže jsme hned první den program řádně proškrtali. Největší kouzlo Jersey je totiž právě v té jeho pohodovosti. Tady se prostě spěchat nedá a ideální počet denních cílů k navštívení je roven číslu jedna :o)

Mont Orgueil Castle

Jedním z cílů, které je dobré nevyškrtnout je Mont Orgueil Castle, o kterém jsem se zmínil už v článku cestujeme-sami.webnode.cz/news/jersey-normanske-ostrovy/. Hrad je rozlehlý a mohutný, s různými tématickými výstavkami v jednotlivých místnostech, například o středověkém lékařství, je tu i genealogický strom anglických panovníků a spousta dalších věcí. Na nádvořích a hradbách stojí figuríny představující dobové stráže a vojáky, je tu třeba lukostřelec střílející dolů z hradeb. Dvě místnosti jsou věnovány i současné královně Alžbětě II. Je v nich řada jejích portrétů (hlavně fotografických), často dost netradičních, focených přes různé barevné filtry nebo černobílé. Je tu i jeden s 3D efektem, který funguje jako Mona Lisa, s tím rozdílem, že po vás královna neotáčí jen oči, ale celou hlavu, ať stojíte v jakékoli části místnosti.

Alžběta II. 3D na Elizabeth Castle (Jersey)

Jako všude v Británii, i tady je na hradě skvělá kavárna. Rozhodně stojí za to sem zajít, kromě kávy a horké čokolády tu mají vynikající zákusky a v chladnějším počasí se tu - jako na jediném místě na hradě - příjemně zahřejete.

Městečko Gorey, krčící se pod hradem, je maličké, ale s několika restauracemi, pár obchody, dobrým gift shopíkem a malým přístavem, kde kotví jen plachetnice a jachty, v minulých stoletích to ale byla hlavní obchodní spojnice s Francií.

přístav v Gorey - pohled z Mont Orgueil Castle

Elizabeth Castle

Další hrad, který je tentokrát poblíž St. Helier (hlavní město Jersey), je Elizabeth Castle. Kdysi hrad, později přestavěný na pevnost, stojí unikátně v moři, několik set metrů od pobřeží. Za přílivu je obklopený vodou ze všech stran, za odlivu je na suchu a dá se k němu dojít pěšky po vybetonovaném chodníku na dně moře. Pokud se chcete zase pěšky vrátit, musíte stihnout cestu tam, prohlídku hradu a cestu zpátky než se moře vrátí.

cesta na Elizabeth Castle

Anebo ke vstupence, která se kupuje ještě na břehu, přihodíte pár liber a k hradu a zpátky vás odveze speciální obojživelné auto. Tedy spíš autobus, protože vezme takových 20 lidí. Rozhodně doporučuji si připlatit, protože příležitost svést se obojživelným autem nemáte zas tak často. Pendlují dvě stejné, jedno se jmenuje Charming Betty a druhé Charming Nancy :o)

Charming Betty

Jsou na hodně vysokých podvozcích, takže se do dost velké hloubky brodí a pokud už je vody moc, přepne řidič pohon z kol na lodní šrouby a zbytek cesty dopluje. Je to hodně dobrá atrakce a hodně nevšední cesta na hrad.

plavba na Elizabeth Castle

Elizabeth castle je opět šíleně rozlehlý a celý ho projít dá práci. Můžete jít kamkoli si troufnete, je tam spousta různých chodeb a místností a během prohlídky projdete několik historických epoch. Je tu nejstarší část  - středověký hrad. Pak část klasická pevnostní ze 17. až 19. století. A pak část moderní pevnostní, kterou tu přistavěli Němci za okupace. Všechny se prolínají jedna přes druhou, například pevnostní věž má středověké dolní patro, nad ním patro novější a nahoře betonovou pozorovací věž. Němci vůbec hodně dobře využili původní zdivo a svou pevnost vestavěli do volných míst hradu a propojili ho do jednoho celku. Za jedno vstupné tak máte vlastně tři prohlídky. Je to hrad 3 v 1.

pohled na Elizabeth Castle z mola

Na hlavním nádvoří se pak konají navíc různé další atrakce pro návštěvníky. My jsme tu potkali vojáka z doby napoleonských válek, který vysvětloval dobovou taktiku, popsal jak funguje a jak se nabíjela mušketa pěšáka a také z ní nakonec vystřelil. :o)

dobový voják na Elizabeth Castle

Jako obvykle je tu dobrá kavárna, kde si můžete odpočinout po tom, co po areálu nachodíte nějaký ten kilometr. Mají tam dost dobré zákusky.

La Hougue Bie

Zvláštní název pro ještě zvláštnější místo. Opět několik památek v jednom. Předně je tu neolitická mohyla, která je 6.000 let stará. Je tedy starší než pyramidy. Pokud se chcete dostat dovnitř, musíte se proplazit po čtyřech několik metrů dlouhou chodbou. Tady by se ve vchodu praštil do hlavy i Tyrion Lannister (pokud nesledujete Hru o trůny, tak potom se tady do hlavy pro vás praští Frodo). :o) Ten pocit uvnitř za tu námahu ale stojí. Tady už je výška stropu normální, takže si můžete prohlédnout velké kamenné bloky, které drží kamenný strop a nad ním ještě stovky tun zeminy z navršené mohyly. Je neuvěřitelné, když se dotýkáte kamenů, kterých se tu dotýkali lidé před šesti tisíci lety. Ta magická energie z nich přímo září. Jsou tu jen slaboučká světla, spíš je tu skoro tma, ale o to líp si můžete představovat tehdejší obyvatele Jersey, kteří se tu kolem vás skoro hmatatelně pohybují jako stíny mezi jednotlivými zákoutími uvnitř mohyly. Je to hodně tajemné místo a určitě je dobré tu jen tak chvilku v tichu postát. Nebojte, mačkat se tu nebudete, málokdo se odhodlá se sem tou chodbou proplížit. My tu byli sami.

La Hougue Bie

Přímo na vrcholu mohyly stojí románský kostelík z 12. století. Jinde by to byla obdivovaná historická památka, tady je přece jen zastíněný tím neolitickým zázrakem, na jehož vrcholku stojí. Asi tím umístěním chtěli křesťané demonstrovat nadřazenost nad pohanským okultním místem. V tomto případě nadřazenost jak z pohledu víry, tak i výškových metrů.

Když seběhnete dolů z kopečka, z druhé strany je pak replika starověké vesničky. Můžete vejít do domku a podívat se, jak tu tenkrát před tisíci lety lidé žili.

O kousek dál je pak mnohem mladší památka a to německý velitelský bunkr z doby okupace. Byl to podzemní úkryt pro velitele obrany ostrova, ve kterém je výstava věnovaná spojeneckým (převážně ruským) zajatcům, které tu Němci za války využívali na práci při opevňování Jersey. Každopádně si pro tuto svou stavbu vybrali zvláštní místo. Je to podivná kombinace - betonový nacistický bunkr a pár metrů vedle neolitická stavba z počátků starověké Evropy.

Když pak ještě popojdete o něco dál, můžete se jít podívat do paleontologického, archeologického a geologického muzea. Není moc velké, ale exponátů z různých dob je tam spousta.

Na pár metrech rozlohy areálu tu tak procestujete osm tisíc let a pět různých druhů památek. A další výhoda? Minimum lidí, všechno si v klidu prohlédnete, bez tlačenic a spěchu.

A co ještě?

Samozřejmě historické památky nejsou to jediné, co je na Jersey k vidění. Je tu toho spousta. Různé adventure parky, hodně městeček k prozkoumání, muzea, ale co je naprostá paráda, jsou procházky po kilometry dlouhých písečných plážích, kde se na písku neválí davy hlučných opalujících se turistů, ale je tu jen písek, šumící moře, slunce, vítr a vy. To je aspoň relax.