Jersey - Normanské ostrovy

11.09.2015 12:03

Normanské ostrovy (kupodivu trochu známější pod svým anglickým názvem Channel Islands) jsou skupina pěti malých ostrovů kousek od francouzského normanského pobřeží. Patří ale Velké Británii a jsou posledním maličkým zbytkem jejího bývalého ohromného panství ve Francii, o které Anglie přišla ve Stoleté válce. Pokud jedete na Normanské ostrovy, nenacházíte se vlastně ve Velké Británii, dokonce ani v EU. Ostrovy (a zvláště Jersey) mají úplnou autonomii, Británie odpovídá jen za jejich zahraniční zájmy a obranu. Jak uvidíme, ani toto nedělá pořádně. Ostrovy - dost možná, že ke svému velkému štěstí - vůbec nespadají pod britskou vládu, ale přímo pod královnu. Jsou závislým územím koruny s vlastním parlamentem a vládou.

I když se jedná jen o pět teček na mapě Kanálu La Manche, dál se dělí na dva zcela samostatné státní celky - Rychtářství (Bailiwick) Jersey a Rychtářství Guernsey. Jersey je jen jeden ostrov (ale větší než ostatní dohromady) a Guernsey tvoří zbylé čtyři. Aby toho dělení nebylo málo, Jersey samotné je tvořeno dvanácti farnostmi. Pro představu o velikosti celého ostrova - bus pravidelné linky ho celý přejede od západu na východ asi za hodinu (a to zastavuje v zastávkách, pochopitelně).

Jersey má i vlastní měnu - jerseyskou libru. Je navázaná na britskou v poměru 1:1. Britskými librami na Jersey bez problému zaplatíte, jerseyskými v Británii nikoli. Takže se jich musíte zbavit, než ostrov opustíte. Když na Jersey vybíráte z bankomatu, vždycky vám dá na výběr, jestli chcete hotovost v Jersey nebo British currency.

Historické okénko

O existenci Channel Islands nemá asi značná část Evropanů ani ponětí. Slušnou úroveň klasického vzdělání v zeměpisu v předválečném Německu dosvědčuje fakt, že jak Vůdce tak i německý generální štáb o jejich existenci věděli, uměli je najít na mapě i v realitě a dokonce se na nich i vylodit. Normanské ostrovy byly jediným britským územím, které bylo za války okupováno Německem.

Jersey Elizabeth Castle

To byl fakt, který na Channel Islands upozornil mě. V jedné mé knize o 2. světové válce je totiž fotografie, na které spolu mluví důstojník Wehrmachtu a typický britský uniformovaný policista. To je tak nezvyklá situace, že jsem se pustil do zjišťování, co to ty Normanské ostrovy vlastně jsou a to nás nakonec dovedlo až k dovolené na Jersey.

Británie pro obranu těchto ostrovů neudělala nic a Němci je získali bez boje. Následně je Spojenci ignorovali celou válku a ostrované mohli pak 6.6.1944 zdálky sledovat ohromné invazní loďstvo mířící k Normandii, která je z Jersey nadohled. Kupodivu ani po úspěšném obsazení Francie nenásledoval pokus o osvobození Channel Islands. Došlo k situaci, kdy Spojenci ostrovy nezásobovali, protože by tak zásobovali i německé jednotky a Němci je zásobovat nemohli, protože už neměli jak. Poslední rok války tak okupanti i okupovaní společně snědli na Normanských ostrovech všechno, co se sníst dalo. Za oběť padla skoro všechna hospodářská zvířata a postupně zmizeli i všichni psi, kočky, ptáci a další poživatelní tvorové. Britové si přijeli ostrovy v klidu převzít až 9.5.1945. Myslím, že je uvítali jak domácí obyvatelé, tak i německá posádka.

Němci Jersey využili jako velký zajatecký tábor a zajatce zase zneužili ke stavbě systému opevnění, sestávajícího z řady pevností a bunkrů, které ale byly (stejně jako ty naše v pohraničí) nakonec úplně k ničemu. Jsou ve skvělém stavu i dnes (řada z nich prošla nebo prochází rekonstrukcí) a pokud jste fandové pevnostního stavitelství, tak tady toho na pětníku najdete opravdu hodně.

Jersey Elizabeth Castle (pevnost)

Starší historie

Pro historické nadšence je Jersey skvělá lokace. Najdete tu památky z různých dob. Například naprosto skvěle zachovaný středověký hrad Mont Orgueil Castle ve městečku Gorey na východním pobřeží. Z jeho hradeb je nádherný rozhled po okolí a navíc dohlédnete přes moře až do Francie. Hradní areál je dost rozlehlý, má několik nádvoří a spoustu místností. Jak je v Británii obvyklé, chodíte si sami, takže si můžete hrad užít do sytosti. Navíc to není jediný hrad na ostrově.

Gorey a Mont Orgueil Castle

Jsou tu i starší památky, až z neolitické doby (stejně jako na Orknejích). Hradům, neolitu a s nimi souvisejícím zážitkům bude věnován příští zápis v blogu, protože si zaslouží samostatnou a rozsáhlejší zmínku.

- konec historického okénka (prozatím) - :o)

Jersey a turisté

Turistická sestava na Jersey je prakticky jednolitá. Jsou tu skoro výhradně Angličané (pozor, nikoli Britové obecně) a v menším počtu Francouzi (i když to mají kousek) a ještě méně Němci. To je asi tak všechno. Pokud jde o věkovou skladbu, tak na Jersey převažují spíš starší nad mladšími. Úplně typický průměrný turista je anglický důchodec :o) Je to pro ně totiž ideální destinace. Domorodci tu mluví anglicky, z Londýna jsou tu letadlem za 20 minut, nemusí si měnit peníze, takže jsou zároveň doma a zároveň na dovolené na slunečném ostrově s písečnými plážemi, na které to mají z hotelu pár kroků. Co víc by si mohli přát? Už chápu, proč Anglie budovala to koloniální impérium. Chtěli být všude jako doma.