Vánoční Londýn

14.12.2015 16:46

O Londýně jsem už psal, ale předvánoční Londýn je úplně jiné město. V této době ožívá duch starého Londýna, který se jinak v rušných dnech léta už poněkud ztrácí pod náporem turistů z celého světa. V adventním období jsme byli v tomto krásném městě už dvakrát a opravdu to stojí za to.

St. James´s Park

Co je tu v zimě jinak?

Prakticky hned po příjezdu si všimnete řady rozdílů oproti jiným evropským městům, zvláště ve srovnání s těmi našimi, ale také rozdílů oproti Londýnu samotnému, pokud ho znáte jen v jeho letní podobě. Paradoxně - i když je to doba, ve které je například Brno obvykle přecpáno k prasknutí nakupujícími - tak Londýn se zdá jakoby prázdnější. Jistě, i tady se nakupuje. A hodně. Ale chybí tu davy turistů z celého světa, které jinak do ulic britské metropole neodmyslitelně patří. Nějací zahraniční návštěvníci tu pochopitelně jsou, ale výrazně méně než v teplejších ročních obdobích. Nejnápadnější je absence bohatých turistů z Blízkého východu. V centru Londýna tak v zimě potkáte většinou jen skutečné Angličany a město vypadá tak, jak ho známe ze starších filmů anebo jak si ho všichni představujeme.

Příjemnou změnou je také to, že se konečně dá chodit po ulicích normálním způsobem a běžným tempem, kdy nemusíte kličkovat mezi skupinami turistů a hledat skulinu, kudy projít davem. Konečně také něco vidíte, můžete si všímat architektury, nápisů, najednou vidíte spoustu maličkostí, kterých byste si jinak nevšimli, protože v létě se díváte jen na cestu a dáváte pozor, abyste do lidí moc nevráželi. V zimě dostává procházka ulicemi jiný rozměr, bez stresu, i ten hluk velkoměsta je menší a tak doporučuji toho nachodit co nejvíc. Můžete třeba projít pěšky ze City až k Harrods, což je tedy pěkná dálka, ale lidé se vám nepletou tolik do cesty a pěkně v klidu vás procházka povede okolo nejznámějších památek. Do reality vás vrátí až závěr právě okolo Harrods, kam se hrnou spousty lidí pro dárky, ale tento obchodní dům má neuvěřitelné kouzlo a zvlášť před Vánocemi, kdy je krásně osvětlený, určitě stojí za to sem zajít, i když jinak nákupy a různé druhy marketů nijak neoblibujete. A věnovat někomu pod stromeček něco od legendy všech obchodních domů, to už je také něco, co tam nenajdeme každý Štědrý den. Koneckonců tady na Vánoce nakupuje i Mr. Bean. :o)

Harrods

Nejen Harrods je vánočně vyzdobený. Pokud jste měli pocit, že jsou česká města pěkně svátečně zkrášlená, tak nejsou. :o) Londýn celý svítí. Snad všechny stromy v centru mají na sobě světýlka a baňky, nad všemi ulicemi svítí spousty ozdob všech možných tvarů a i když je brzo tma, tak si toho, že přišla, ani nevšimnete, kolik je v ulicích světla. Obchody mají nádherně vyzdobené výklady, většinou ne s normálním zbožím, ale s vánočními dioramaty. Není to naštěstí ve stylu amerických kýčovitých dekorací jako známe z hollywoodských filmů, ale má to opravdu vánoční náladu, decentní a vkusnou. Až se pak vrátíte domů, tak vám města u nás budou připadat tmavá a smutná.

Speciální kapitolou výzdoby je pak známá Oxford street. Je na ní hodně, ale opravdu hodně obchodních domů známých značek, takže tady je světýlek a výzdoby asi nejvíc. A vidět ve tmě zářící Oxfordku, zaskládanou od jednoho konce k druhému pomalu popojíždějícími double-deckery, které jsou polepené vánočními reklamami, to je také hodně zapamatováníhodný zážitek. Dalším pěkným místem pro noční vycházku je Piccadilly Circus, kam se ostatně z Oxford street dostanete za chvilku pěknou procházkou po Regent Street.

Památky a zima

Pokud jste někdy byli v Londýně v létě, tak víte, že probojovat se přes davy lidí k tomu, co chcete vidět, je dost problém. A co teprve ty fronty! Před každou památkou a atrakcí jsou kilometrové řady, do kterých se postavit vyžaduje značnou dávku trpělivosti a praktické průpravy ještě z front na banány. Jak to ti zápaďáci zvládají bez tohoto historického tréninku, to nevím. Někde existuje možnost koupit si vstupenku předem přes internet, takže pak můžete jít přednostním vchodem, ale i tady většinou nějaká ta fronta bývá. Nebyli jste totiž jediní, kdo tenhle nápad měli. Jinou variantou jsou pak různé turistické předplacené karty, které vám také dávají možnost předbíhat. Máte jedinečnou příležitost ušetřit spoustu času i peněz a nervů, když pojedete mimo hlavní sezónu.

National Gallery

Výhody poznáte i uvnitř. Památky a exponáty muzeí si můžete prohlédnout víc v klidu, dostanete se blíž a můžete mnohem lépe fotit, aniž by vám někdo pořád lezl do záběru. Madame Tussaud´s, Muzeum Sherlocka Holmese, National Gallery a podobné turistické taháky jsou výrazně prázdnější a návštěvu si určitě užijete víc, než když musíte bojovat o každý centimetr prostoru a fotit na první dobrou.

A počasí?

Ani v listopadu nebo v prosinci tu nijak zvláštní zima nebývá. Jen tak akurát, abyste měli zimní náladu. Není problém chodit i hodiny po ulicích. Navíc je vždycky kam se jít zahřát, ať už do kavárny nebo do muzea, kde ostatně není problém strávit i celý den. Počasí bývá takové pěkně zimní, bez čvachtanice rozbředlého sněhu na chodnících.

Určitě v zimě nesmíte minout Hyde Park nebo St. James´s Park, kde si jednak odpočinete od ruchu města a osvěžíte se pohledem na stromy, trávníky a jezírka, a jednak se můžete seznámit s britskými šedými veverkami, které se nebojí a přijdou si až k vám pro oříšek. Doporučuji předtím koupit nějaké buráky, abyste jim měli co nabídnout. Když budete v klidu, ty odvážnější si od vás vezmou i z ruky. Zvlášť děti budou z téhle zábavy naprosto unešené.

veverka

Předvánoční Londýn je úplně jiné město než ten letní, který znáte z poznávacích zájezdů. Není lepší doba na jeho důkladný průzkum, spojený s načerpáním sváteční atmosféry. Ale je potřeba si ho užít v klidu a vypravit se tam sami, nebýt součástí davového zájezdu, ale naplánovat si svůj den podle sebe, své aktuální nálady a hlavně chodit co nejvíc pěšky. Jen takhle toto nádherné město poznáte opravdu dobře.

Hyde Park