Cestování vlakem po Švýcarsku

24.09.2015 20:43

Jak nejlépe cestovat po Švýcarsku? No tak určitě vlakem. Jak jinak, že? Příslovečná švýcarská přesnost platí jak pro hodinky, tak pro vlaky. Asi to spolu souvisí, zaměstnanci švýcarských drah zřejmě budou ty super přesné hodinky fasovat k uniformě. Občas se samozřejmě může stát, že tu minutu nebo dvě někde v nějaké stanici po cestě nabere, ale do té další (nebo té koncové) už dojede přesně.

Kromě toho, že tu vlaky jezdí načas, tak jezdí také rychle, často a všude. Je pozoruhodné, že dráhy jsou v některých evropských státech skutečně dobrým a praktický dopravní prostředkem, na který se můžete spolehnout. Navíc není nutné čekat na další spoj hodiny, intervaly jsou často 20ti nebo 30ti minutové, v Británii, kde se také jezdí železnicí skvěle, jsou někdy i kratší.

vlak na mostě nad Zurišským jezerem

Adrenalinové přestupování

Vlakem se dostanete kamkoli potřebujete. Síť tratí je hustá, jednotlivé spoje ale pochopitelně nekřižují cik cak celým státem, takže se připravte na poměrně časté přestupování. Při našich cestách z Zurichu, kde jsme bydleli, jsme běžně alespoň 2x nebo 3x přestupovali. U pokladny na nádražích vám ochotně vytisknou z počítače malý itinerář vaší plánované cesty, takže víte, kde, v kolik a na jaký vlak máte přestupovat. Když se na to poprvé podíváte, tak si řeknete, že to nemáte šanci stihnout. Obvyklé rozestupy mezi spoji při přestupu jsou do pěti minut, což je na naše poměry dost málo. Tady se ale počítá s tím, že vlak nebude mít zpoždění a přijede do stanice podle jízdního řádu, což tak i doopravdy bude. Pak ale nastává ta nejhektičtější část cesty - a to najít potřebný vlak na nádraží, kde jste nikdy nebyli a neznáte to tam, mezi spoustou dalších vlaků a lidí, kteří chtějí stihnout jiný spoj a pletou se vám do cesty. Je to dost adrenalinová záležitost. Naštěstí jsou švýcarská nádraží přehledně značená a zřejmě někdo i myslí u toho, jak vlaky řadit k nástupištím, takže obvyklé přestupní spoje se nenacházejí na opačných koncích, ale často třeba jen na sousedním nástupišti. I tak v žádném případě není času nazbyt a kolikrát jsme dopadli na sedadlo a vlak se už rozjížděl. Nikdy nám to ale neujelo. Výhodou je, že neztrácíte čas čekáními na mezistanicích a jste pořád v pohybu k cíli.

Basel

Uff, jsme ve vlaku :o)

Cestování švýcarskými drahami je oblíbené, spoje jsou dost plné. Jednou se nám stalo, že jsme hodinu stáli v uličce jako sardinky, ale jinak jsme si vždycky nějaké místo našli. Najdete tu rodiny s dětmi, hodně důchodců na výletech, v pracovní dny spoustu lidí, kteří jedou vlakem do a z práce. Je to určitě nejrychlejší a nejpohodlnější způsob každodenní dopravy. Hodně často jsou vagóny dvoupatrové, v jednom voze může být kombinace první i druhé třídy, takže je potřeba se vždycky dobře podívat, abyste si nesedli tam, kam nemáte lístek :o)

Vlaky jsou většinou pěkné, čísté, s pohodlně polstrovanými sedadly. Musím říct, že švýcarská dvojka vypadá lépe, než česká jednička. Pochopitelně po celodenním provozu už některé večerní spoje z větších měst směrem na předměstí působí dost opotřebovaně; prasátka, co po sobě neuklidí se najdou všude, dokonce i tady. :o) V dálkových spojích - tedy v těch, které jedou aspoň hodinu - často soupravou projíždí někdo z personálu s bufetovým vozíkem, takže si můžete koupit něco studeného k pití, kávu, croissant, muffin, chipsy a podobně.

vlak pod Švýcarskými Alpami

Dálkové spoje (mezi velkými městy) jsou obsluhované rychlovlaky, takže nejedete nikdy moc dlouho. Například cesta z Zurichu do Basileje trvá přesně hodinku. Některé trasy najíždí i francouzské TGV, které tu ale nejede tři sta jak doma. Je značené v jízdních řádech, pokud si ho vyhlédnete, můžete se svézt. :o)

Auto nechte raději doma

Pokud chcete během pár dní vaší dovolené poznat ze Švýcarska co nejvíc, je vlak nejlepší a vlastně jediná smysluplná možnost. Rozhodně toho takto stihnete nejvíc, neotravujete se s autem a můžete se kochat krajinou bez rizika, že skončíte v příkopu nebo ve stromě. :o) A že je tady na co koukat! Ten pohled, když se vlak šplhá do alpského průsmyku, kolem vás vysoké hory, dole zelené údolí s malými domečky a nedaleko je světle modré jezero z horské vody, ten opravdu stojí za to. Auto tedy nechte pro tentokrát určitě doma.

Švýcarské Alpy